Time tracking

Heb jij ook altijd een stuk to-do lijst over aan het einde van je werkdag?

Ik deel hieronder met je wat mij hielp om ervan af te komen.

Laten we beginnen bij het begin: weet jij precies waar je tijd nu eigenlijk aan opgaat? 

Je hebt vast wel een vermoeden, maar net als met je geld is het nuttig om het echt een tijdje in een huishoudboekje in te vullen, hoe truttig en irritant ook. Truttig maar nuttig, omdat er veel kleine beetjes zomaar lijken te verdwijnen, en veel kleine beetjes is samen een heleboel. 

Vijf minuten lijkt niks, maar stel dat je elke dag vijf minuten opdrukt, dan zijn je schouders er over een jaar toch heel wat breder dan nu.

Net als die dagelijkse koffie op het station niks lijkt, maar van een jaar dagelijkse koffie kun je met een lastminute zo een weekje naar de zon.

Daarom gaan we timetracken. 

Pak je telefoon, zet een timer voor elk uur en schrijf elk uur op waar je tijd aan opging. Dat kun je doen op een los blaadje, in excel of in een fancy app. Ik heb de app Toggl een tijdje gebruikt, al werkt die precies andersom: je geeft vooraf aan wat je gaat doen en dan houdt de timer bij hoe lang je bezig bent. Kies wat handig werkt voor jou, zolang je aan het einde van de week maar ziet waar je tijd blijft.

En als je deze oefening een weekje doet, begin je te zien waar er ruimte voor verbetering ligt. Welke verloren of saaie momenten kun jij veranderen in iets leukers of nuttigers?

Toen ik dit een week deed heb ik meteen alle social media en de mail van mijn telefoon gegooid, wat ging daar een tijd inzitten zeg! En om nou te zeggen dat ik daar een gelukkiger mens van werd. Nee.

Veel deelnemers aan mijn trainingen vertellen me dat deze oefening hun leven echt veranderd heeft, er zijn zelfs mensen die dit blijven doen. Als je dit wil blijven doen: geweldig, en ik snap je (al krijg ik het zelf niet voor elkaar om dit heel lang vol te houden). Jij wel? Dan kun je de tijdsspanne waarop je schrijft ook langer maken he, anders maak je jezelf gek, en dat was nou net niet het idee.

Een goed leven is een aaneenschakeling van fijne momenten, kleine stukjes tijd waarin je de dingen doet die kloppen voor jou. Met de mensen waar je blij van wordt, op de juiste tijd en plaats. Dus hoe meer mooie momenten: hoe beter je leven. Klinkt simpel, maar dat maakt het nog niet makkelijk.

Daarom wens ik je succes met deze eerste stap: kijken wat er nu gebeurt met al die momenten.

Merk jij dat je tijd niet bepaald opgaat aan de dingen die jij de moeite waard vindt, en dat je leven niet zo in balans is als je zou willen? Dan is de online cursus: Work Life Balance misschien iets voor jou. Hier kun je kijken of het iets voor je is.

Succes! En een fijne dag vandaag.