Hoe verander je je leven?

Wat wil jij allemaal doen de komende tijd?

Ik wil: zo vaak mogelijk in de zee zwemmen, mijn borstcrawl verbeteren, een triatlon doen, een nieuwe tuin aanleggen, elke dag yoga, mediteren, een boek schrijven, een aquarel cursus doen, verse groenten op de markt halen, superlekker en gezond koken, gezelligheid met mijn kinderen, reizen, kamperen, bergwandelen, skien, zeilen, mijn huis verbouwen, mijn bedrijf laten groeien, opdrachtgevers door heel Nederland en daarbuiten, video’s maken, training geven, inspirerende samenwerkingen aangaan, mijn vrienden zien, met mijn familie kamperen, een perfecte garderobe, goed haar, mijn hypotheek afbetalen, een pensioen opbouwen, duurzaam leven, helpen op school, een geweldige liefdesrelatie, een soepel lopend huishouden, kletsen met mijn buren, naar een waddeneiland, naar Zuid Frankrijk, een huisje aan het water, mooie boeken lezen, naar de bioscoop, uit eten, naar musea, lopen in het bos, leren wildplukken, gemberlimonade maken, leren fermenteren, naar een jazzfestival,  en ook nog fit en uitgeslapen zijn.

Hoe ziet jouw lijstje eruit? Wat wil jij allemaal?

En past dat in 1 jaar, of in 1 leven?

Of race je achter de feiten aan terwijl je van alles een beetje doet, altijd haast hebt en niet echt geniet van de dingen die toch de moeite waard leken? We kunnen elkaar de hand schudden want ik heb dat ook heel lang gedaan. Ik heb best fanatiek geracet, maar het hielp niks. Sterker nog, mijn leven -en dat van mijn huisgenoten- werd er op zijn zachtst gezegd niet leuker door. 

Hoe kun je dan stoppen met racen, en je leven leuker maken?

De methode die ik mezelf met vallen en opstaan heb aangeleerd en die WEL resultaat geeft:

  1. Eerst een braindump. Dus pak een papier en schrijf daarop alle dingen die je wil starten/stoppen/meemaken/zeggen/aanleren/in gang zetten etc. Zo weet je zeker dat je niks vergeet. Waarschijnlijk heb je nu net als ik een lange lijst, en die is voor de toekomst.
  2. Voor nu kies je EEN ding van je lijst om mee te starten.
  3. Start met iets makkelijks, iets waarvan je vrijwel zeker weet dat het gaat lukken.
  4. En dat ene ding, daar focus je op voor de komende maand.
  5. Formuleer zo klein mogelijke stappen waarin je aan dit ding kunt werken. Echt klein. Zo klein dat je er bijna om moet lachen. Zo klein dat je nooit te moe of te druk kunt zijn om het te doen. Dus stel je wil meer sporten, dan is een doel dat precies klein genoeg is: 1 keer opdrukken per dag. Voel je wat ik bedoel? Als je twijfelt, zet dan even je stappenplan op het forum waar ik deze tip ook deel (in week 4) dan kijk ik met je mee of je stappen nog kleiner kunnen.
  6. Als alles goed gaat en je bent tevreden, dan kun je de maand erna weer een nieuw ding van je lijst erbij pakken.

Als je me al wat langer kent dan weet je dat dit soort oefeningen en projecten een aan obsessie grenzende hobby zijn van me. In het verleden trapte ik vaak in de val om te veel tegelijk en met te grote stappen te willen veranderen. Dat lukte dan misschien een week, en daarna was het niet meer vol te houden, en dan bleef alles bij het oude. Dat wil je niet. Deze aanpak is slow en steady. Bij mij heeft dat onder meer geleid tot de fijne gewoonte om elke dag elke dag 20 minuten yoga te doen in mijn achtertuin en daarna 20 minuten te mediteren.

En bij jou? Laat me vooral weten wat jij allemaal verandert de komende tijd, ik ben benieuwd!

Succes ermee, en veel plezier ook natuurlijk.